Alman Vatandaşı Nasıl Olunur? Yurtdışında yaşamak denince aklımıza ilk gelen ülkelerden biri olan elbette Almanya. Peki Almanya’ya gittikten sonra nasıl Alman vatandaşı olunur? Ülkeye geliş sebebine bağlı olarak herkese aynı uygulanmayan yasalar mevcut. Herkesin Almanya vatandaşlığına başvuru hakkı ve şartlar ve ortam doğrultusunda kazanmanın birçok yolları vardır.
Başvuru Şartları Nelerdir?
- Alman vatandaşı olmak için
- Alman vatandaşı olmak için gerekenler
- Alman vatandaşı olmak için şartlar
- Alman vatandaşı olmak için ne gerekli
- Alman vatandaşı olmak için kaç yıl evli kalmak gerekli
Almanya vatandaşlığı için kesintisiz olarak 8 yıl boyunca yasal olarak yaşamış olmak gerekiyor. Kendi kontrolünüz dışında değilse Türkiye vatandaşlığından çıkmalı ve belgelemeniz şarttır. Kontrolünüz dışında ise çift vatandaşlığınız olabilecektir.
Alman Vatandaşı Olmak İçin Almanya vatandaşlığına sahip olabilmeniz için süreli veya süresiz oturum iznine sahip olmanız gerekmektedir. Vatandaşlık alma da bir diğer önemli husus dil bilgisi en az B1 seviyesinde Almanca bilmeniz, yazılı ve sözlü olarak dil bilgi düzeyiniz yeterli olmalıdır. Bununla beraber belgelemenizi de isteyebilirler.
Alman vatandaşlığını kazandığınızda 8 yıl yaşama şartına bakılmadan eşiniz ve reşit olmayan çocuklarınız da vatandaşlık hakkı kazanabilirler. Çocuk 16 yaşından büyük ise bizzat başvurmalıdır. Burada şunu belirtmek lazım çocuklar anne ve babalarının da vatandaşlığını almış iseler ! yani hem Türk hem Alman vatandaşlıkları bulunuyorsa reşit olduktan sonra 23 yaşlarına kadar iki vatandaşlıktan birini seçmek zorundalar. 23 yaşına kadar hiçbir bildirimde bulunmazsa otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybeder. Diğer vatandaşlıktan çıkma olanağı bulunmuyor yahut ciddi sıkıntılara yol açabilme ihtimali bulunuyorsa çift vatandaşlığa izin verilir.
Vatandaşlığı koruma iznine başvurulması gerekir. Alman vatandaşlığında başka bir şart Alman siyasi,hukuki ve toplumsal düzeni hakkında temel bilgilere hakim olmak ve sabıkasız olmak. Hapis cezası olarak 180 günü geçmemek şartıyla para cezası engel teşkil etmez. Eğer başvuru sırasında 23 yaşından küçük değilseniz gelirinizi işsizlik maaşı ve sosyal yardım olmadan sağlayabilmemiz gerekmektedir. Sizden kaynaklı olmayan bir durumda işsiz kalmış ve işsizlik maaşı almışsanız sorun olmaz. 23 yaşını doldurmamış ise gelir durumuna bakılmaz. Eşinizin Alman vatandaşı olması halinde gerekli şartları yerine getirip Almanya vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Her ne kadar zor bir ihtimal olsa da yurtdışında yani Almanya dışında yaşayarak da vatandaşlık almanız çok zor şartlar daha ağır ama mümkün. Eğer vatandaşlığınız Almanya menfaatine uygun kamu yararı bakımından uygunsa vatandaşlık alabilirsiniz.
Alman Vatandaşı Nasıl Olunur? Vatandaşlık alma şartlarından bir diğeri Almanya Federal Cumhuriyeti Anayasası’na bağlılık göstereceğinize dair bir belgeyi imzalamaktır. Anayasaya aykırı davranmayacağınızı taahhüt etmeniz istenir. Vatandaşlığa başvuracağınız sırada tabiki herhangi bir sınır dışı edilme kararının bulunmaması gerekir. Takdir yoluyla Alman vatandaşlığı alma meselesinde kendiniz ve aileniz için yeterli büyüklükte bir evinizin olması gerekmektedir. Başvuracağınız sırada geçim sıkıntısı bulunmamalı kendisini ve ailesini finanse edebilecek kadar gelire sahip olması gerekmektedir. Eğer 60 yaşından büyükseniz yasal olarak 12 yıldır ikamet ediyor olmanız gerekiyor. İkametiniz temelli değilse geçici bir süre için bulunuyorsanız bu haklardan yararlanmanız mümkün değil. Tabi başka şartlar da bulunuyor fakat eğer yetişkinseniz ve Alman vatandaşlığıalma düşünceniz varsa vatandaşlık alma bu şekildedir..
Merhaba ben Almanya’da 1972 yılında doğdum ve 1983 yılına kadar Almanya’da yaşadım ve orada okudum sonrasında da Türkiye kesin dönüş yaptık bu durumda alman Vatandaşı olma şansın var mı teşekkür ederim