Çim Nasıl Ekilir? Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Çim Nasıl Ekilir? Çim Ekimi Nasıl Yapılır? Bahçelerin daha güzel ve bakımlı görünmesi için çimlerden yararlanabilirsiniz. Rengarenk çiçekler kadar boş alanlarda yeşil yeşil görünen çimler de son derece etkileyici bir görünüm ortaya çıkarır. Çim nasıl ekilir sorusu da bu bakımdan oldukça merak edilir. Bakımlı ve güzel görünen bir bahçeniz olması için çimleri de mutlaka doğru bir şekilde ekmeli ve bakımını da buna göre yapmalısınız.


Çim Tohumu Nasıl Ekilir: Başarı İçin Basit Kolay Bir Rehber

Bahçeli evlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan çimler belli aylarda ekilen bitkilerdir. Kamuya açık olan alanlarda da sıklıkla karşınıza çıkan bu çimlerin iyi bir şekilde büyümesi için mutlaka toprağın uygunluğuna dikkat edilmelidir.

Çim ekme işlemleri sırasında hem tohum kalitesi hem de toprağın besleyicilik değeri göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte ekim sonrasında da gerekli bakım işlemlerine dikkat etmeniz gerekir. Çim ekim işlemi yapılırken doğru teknikleri kullanmanız verimli bir sonuç alabilmeniz için önemlidir. Çimlerin ekilmesi esnasında mutlaka belirli aşamaları göz önünde bulundurmalısınız.

Çim Nasıl Ekilir?

Çim ekme aşamaları tam olarak uygulandığında parlak ve çok canlı bahçe çimleriniz olabilir. Bununla birlikte hem ekim sırasında hem de ekim sonrasında gübreleme ve sulama işlemlerine de önem vermeniz gerekir. Ekme sırasında toprağınızın kalitesini ilk olarak göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Zayıf ve kumlu olan topraklarda 7 cm kalınlıkta hayvan gübresi kullanılması gerekliliği bulunuyor. Hayvan gübrelerini inek ya da tavuk gübresi olarak tercih edebilirsiniz. Çim nasıl ekilir sorusunu soran kişilerin ekecekleri çimlerde yüksek canlılık elde edebilmeleri için bu adımları uygulamaları gerekli.

Gübreleme sayesinde toprak çim yetiştirmek için çok daha güçlü bir hale gelecektir. %70 kum ve %30 olarak da organik karışım ilave ederek toprağın ağır ve killi yapısını hafifletmek mümkün olabilir. Ekim öncesinde de toprağın üzerinde atık maddeler var ise bunların tırmık yardımıyla temizlenmesini sağlamanız gerekir. Kürek kullanarak toprak seviyesini de eşitledikten sonra tohumları ekebilirsiniz.

Taşların temizlenmesi ve toprağın düzeltilmesi son derece önemlidir. Yüzeyde 2 ya da 3 cm inceliğinde bir toprak katmanı olması önem verilmesi gereken bir detaydır. Ekim sırasında en iyi sonucu alabilmek için düzeltme işlemlerine gereken titizliği göstermeniz gerekiyor. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde yapılmalıdır. Toprağın kuru olması da bu süreçte oldukça önemli bir konu. Otomatik sulama sistemi kullanacaksanız bu sistemin döşenmesini mutlaka toprak düzeltme öncesinde yapmaya özen göstermelisiniz.

Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Çim tohumlarının ekim işlemlerinin yapılması da çim ekim sürecinde son derece önemlidir. Tohumları ekime hazır hale gelmiş olan toprak tabakasının üzerine el ya da makine yardımı ile ekmelisiniz. M2’ye 40 ya da 50 gram olacak şekilde tohum ekimi yapılabilir. Homojen bir ekim işleminin yapılması çimler büyüdükten sonraki estetik görünüm için son derece önemli bir detaydır. Bunun için de sahanın yarısına enleme olacak şekilde ve diğer yarısına da boylamasına olacak şekilde bir ekim sistemi tercih edebilirsiniz.

Çim tohumlarının üzerine en fazla 2 cm kalınlığında en az bir yıl boyunca yanmış olan hayvansal gübre kullanmanız gerekiyor. Hayvan gübresinin elenmiş olmasına da dikkat etmelisiniz. Sonra üst kısmı torf ile kapatabilirsiniz. Toprak yüzeyi silindir yardımı ile sıkıştırıldıktan sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Bu işlem sırasında mutlaka torfun tuzlu olmamasına dikkat etmelisiniz. Aynı zamanda torfun besin maddeleri açısından zenginleştirilmiş olmasına da önem vermeniz gerekiyor.

Bahçeye Çim Nasıl Ekilir?

Özel bir bahçe denilince akılda canlanan ilk detay yemyeşil çimlerdir. Toprağın üzerinde doğal bir halı olan çim bahçelerin olmazsa olmazıdır. Bahçenize çim ekmek istiyorsanız öncelikle çim ekeceğiniz bölgeyi taş, çakıl ve bitkinin çıkmasında olumsuz etki edecek diğer cisimleri temizlemelisiniz. Daha sonra çim ekeceğiniz alandaki toprağı havalandırmak için çapalamalısınız.

Çapalanan toprak üzerinde çim ekmek oldukça basittir. Bahçeye çim nasıl ekilir sorusunu soruyorsanız anlatılan adımları uygulayarak siz de kolaylıkla bahçenize çim ekebilirsiniz.

Evde Çim Nasıl Ekilir?

Eğlenceli bir hobi olan evde çim ekimi birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Evinde çim ekmek ve çim yetiştirmek isteyen kişiler için evde çim nasıl ekilir sorusunu yanıtlamaya çalışacağız.

Evde çim ekmek isteyen evde çim nasıl ekilir sorusunu soran kişiler eğer çim ekecek bir bahçeleri yoksa öncelikle bir saksı ya da çimi ekecek bir kap ayarlamaları gerekli. Bu saksıya tercihe bağlı olarak mineralli toprak satın alabilir veya dışarıdan herhangi bir yerden toprak doldurabilirsiniz. Sık bir şekilde yerleştirmediğiniz torağa yukarıdaki çim tohumu nasıl ekilir kısmında belirtildiği gibi çimleri ekebilirsiniz.

Fare Kulağı Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Şekil olarak fare kulağına benzediği için fare kulağı olarak adlandırılan bu çim türü görüntüsü itibariyle oldukça fazla tercih edilmektedir. Çim ekmek isteyen kişilerin çok fazla tercih ettiği fare kulağı çim tohumu normal çim ekiminde olduğu gibi ekilmelidir.

Bu tohumu ilkbahar ortalarında veya sonbahar aylarında ekilmesi tavsiye edilmektedir. Diğer çim ekimlerinde olduğu gibi ekim öncesinde ekilecek alandaki toprak bellenip havalandırılmalı, toprağın yabani otlardan ve diğer cisimlerden arındırılmış olmasına dikkat edilmelidir.

Saksıda Çim Nasıl Ekilir?

Saksıda çim ekmek isteyen kişiler çim ekimi yapacağı kabı ve toprağı ayarladıktan sonra toprağın hava alması için toprağı bellemelidir. Aşırı şekilde sıkıştırılmış toprakta çim ekimi yüksek kalitede verim vermeyecektir. Saksıya doldurulan toprağın yumuşak olması oldukça önemlidir.

Saksıya doldurulan ve bellenen toprağın üzerine belirttiğimiz şekilde ekim yapabilirsiniz. Saksıya dikilen çimin bakımı ve gübrelenmesi yüksek performans açısından fayda sağlayacaktır. Çim ekimini gerçekleştirdikten sonra nasıl gübreleneceği konusunda bilgilere de yazımızda yer verdik. Bu adımları dikkatlice uygulayarak siz de saksıda kısa sürede çim yetiştirebilirsiniz.

Çim Ne Zaman Ekilir?

Çim ne zaman ekilir sorusu bu aşamada son derece önemlidir. Çünkü çim ekiminde tarihleri doğru seçmezseniz çimlerin büyümesi çok yavaş olacaktır. Aynı zamanda iklim şartlarından da olumsuz etkilenebilecektir. Çim tohumunu ekmek için en uygun tarihler Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları denilebilir. Bu ayların dışındaki zaman dilimlerinde ekim işlemi yapmamalısınız. Ancak güney illerinde yaşayan kişiler şubat ve kasım ayları arasında kalan zamanlarda da çim ekim işlemleri yapabilirler. Bunlara ek olarak hava şartlarının da uygunluğu son derece önemli detaylar arasında yer alıyor.

 

Cim Ekimi Nasil Yapilir
Çim Nasıl Ekilir? Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

 


Dünyanın En Pahalı Kuşları

Çim Tohum Gübreleme ve Sulama

Çim ekimi sırasında tohum miktarı ve kalitesi son derece önemli bir konudur. Metrekareye en az 30 en fazla 40 gram arası çim tohumu kullanmak gereklidir. Bununla birlikte çimlerin sulama işlemleri sırasında da titiz olmanız gerekiyor. Yaz aylarında yağmur yağmıyor ise akşam saatlerinde sulama yapabilirsiniz. Kış mevsiminde sulamaya ihtiyaç duyan bitkiler değildirler.

Çimlerin daha gür bir şekilde büyümesi için mutlaka gübrelemenin de yapılması gerekir. Böylece çimleriniz hem daha gür olacak hem de çıkmaya başladıktan sonra yeşilin en güzel tonunu alacaktır. Çim alanlarda gübreleme işlemlerinin yılda 2- 3 defa olması gerekiyor. Bu işlem için de en uygun tarihler nisan, mayıs, temmuz ve eylül dönemleridir. Bu dönemlerde kimyasal gübreleme işlemi yaparak bitkilerin gelişimini kolaylıkla destekleme şansı bulabilirsiniz.

Bitkilerin gelişmesinde gübreleme aşaması son derece önemlidir. Çimlerinizi kurak zamanlarda 2 hatada bir defa biçme işleminden geçirebilirsiniz. Çimleri sulamak için önce biçmek daha sağlıklı bir işlemdir.