İyi Bir Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalı?

Üniversite sınavları hayatınızdaki dönüm noktalarından en önemlisidir. Çünkü hayatımızın geri kalanında hangi mesleği yapacağımızı belirlediğimiz en önemli  sıfır noktasıdır.


 İyi Bir Üniversite Kazanmak İçin 10 Altin Kural

İyi bir üniversite kazanmak sizin için zor gözükse de bunu birtakım disiplin gereçleri ile oldukça basit hale getirmek mümkün. Bunlardan en önemlisini ise şuan yerine getirdiniz! Bir işte en önemli kural “istemektir.” İnternet üzerinde “iyi bir üniversite kazanmak için ne yapmalıyım” sorusunu araştırarak binlerce adayın önüne geçtiniz bile!

Peki, hayalini kurduğumuz o üniversiteyi kazanmak için başka neler yapmamız, nereden başlamamız gerekiyor? İşte o altın kurallar…

1- Kitap, Dergi, Gazete Okuyun

Sınavlarda gözünüze tam anlamıyla bir roman gibi gözüken o uzun paragraf sorularını kısa sürede çözebilmek istiyorsanız yapmanız gereken kitap, dergi veya gazete yani herhangi bir yazı okumaktır. Eğer planlı şekilde yoğun bir okuma programı uygulamayıp direk paragraf sorularına yönelirseniz sınavda bu tarz sorulardan üstün başarı sağlamazsınız.

Planlı bir şekilde uygulanan yoğun okuma mesailerinin sonucunda o kafa karıştıran soruları çözerken cevaplar sizden saklanamayacaktır.

2- Sağlıklı Beslenin, Spor Yapın

Atasözünde de belirtildiği üzere “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”  Bu söz sadece üniversite sınavına hazırlanırken değil, gerçekleştirilmesi planlanan tüm hedefler için unutulmaması gereken bir sözdür. Çünkü insanoğlunun beynini verimli kullanabilmesi için asgari birtakım şartları yerine getirmesi gerekiyor. Rahatlıkla ulaşabileceğimiz yüzlerce araştırma yapılmış bu konuda.

Her gün kurulmuş çalar saat gibi yatağınızdan kalkar kalkmaz ders çalışmaya başlarsanız bu durum kesinlikle sizin aleyhinize olacaktır. İyi bir üniversite kazanmak için girişeceğimiz çalışma temposunda güçsüz kalmamak için özellikle kahvaltı konusunda titiz davranmalı, iyi ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Spor yapma konusunda ise bahsettiğimiz konu elbette ders çalışmanıza zaman bırakmayacak zor spor dalları değil. Her gün sabah ve akşam yalnızca 10 dakikanızı ayırıp esneme hareketleri yaparsanız vücudunuz kendini bitkin hissetmeyecek, antrenmanlarla artan kan dolaşımı size enerji verecektir.

3- Konsantre! Konsantre! Konsantre!

Ders çalışmaya başladığınız anda maksimum verim alabilmeniz için tüm odağınızın çalıştığınız konuda olması gerekir. En mühim engel kafanızın içindedir. Kendi düşünceleriniz sizi verimli ders çalışmaktan alıkoyan en önemli unsurdur.

Sizi ders çalışmaktan alıkoyacak tüm düşüncelerden kurtulun. Mesela bugün vaka sayısı kaç acaba diye düşünürken, neyse ders çalışayım demeyin. Önce vaka sayısını öğrenin ve daha sonra çalışmaya başlayın.

Konsantre olmanızı kötü etkileyecek faktörlerden kaçındığınız gibi odaklanmanıza yardımcı olacak etmenlere de yakınlaşmalısınız. Bu her ders çalışırken içtiğiniz bir fincan kahve veya daha iyi odaklandığınızı düşündüğünüz herhangi bir mekanda ki o masa ve sandalye olabilir.

4- Teknolojik Aletlerden Uzaklaşın

İçerisinde bin dünya barındıran teknolojik aletler sizin hedef cüzdanınızdaki en önemli nakidiniz olan zamanı öyle bir harcar ki aklınız durur. Dersiniz ki yalnız dakika oyalanacağım. Derken bile Yarım saatinizi kaybedersiniz haberiniz bile olmaz.

Ayrıca herhangi bir teknolojik aletin yanınızda olması demek sizin aynı anda 100 farklı ortamda bulunmanız anlamına gelmektedir. Odaklanma konusunda problem yaşamamanız için teknolojik aletlerden bir süreliğine uzak durmanızda fayda var.

5- Planlı ve Programlı Şekilde Çalışın

Bu madde oldukça önemlidir. Eğer siz hangi konuya saat kaçta ne sıklıkla çalışacağınızı planlamadıysanız ve bir plan dâhilinde ders çalışmıyorsanız başarı uzaklaşıyor demektir. Zaman planlaması ve konu analizi yaparak yeteneğinize uygun çalışma stratejisi oluşturun.

Örneğin hangi konuyu ne zaman çalışırsanız anlarsınız? Önce hangi konuyu anlamanız gerekiyor? Bu gibi soruları yanıtlamak sizi başarıya yönlendirecektir.

Bir plan yapmak kadar onu hayata geçirmekte önemlidir. Planlarınızı sürekli göz önünde bulundurun. Her gün oturduğunuz sandalyenin karşısında, yemek yediğiniz masanın önünde planlarınızı kaydettiğiniz birkaç not bulundurun.

Planlanan işleri unutmamak hususunda en etkili yöntemlerden birisi de alarm kurmaktır. Sizi sabah akşam uyaracak “Hadi Artık!” diyecek alarmların varlığı çalışmalarınızdaki disipline müthiş katkı sağlayacaktır.

6- Kendinizi Test Edin

Burada profesyonel bir tiyatro oyuncusu olmanız gerekiyor. Edindiğiniz çıkmış sorular denemeleri ya da kaliteli olduğunu düşündüğünüz denemeler çözün. Bunu yaparken kendinize bir sınav salonu ortamı hazırlayın.

Örneğin sınavda giymeyi düşündüğünüz kıyafetiniz, sınavda içeceğiniz su şişesi, kalemtıraş ve optik kâğıdı gibi nesneleri kullanın. Bu denemeleri çözerken zamanı çok iyi hesaplayın. Kaçıncı dakikada hangi soruya geçtiniz? Bu seferki denemede neden geç kaldınız? Bu soruların cevaplarını arayın.

7- Hedef Analizi ve Hesaplamalar Yapın

Belirlediğiniz hedef için yaklaşık olarak hangi konudan kaç doğru yapmanız gerekiyor. Bunu kesinlikle hesaplayın. Diyelim hayallerinize götürecek hedefleriniz için matematik sorularından 15 net yeterli bir sonuç ise tüm matematik konularını baştan aşağı öğrenmeye çalışmayın. Size 15 neti kazandıracak çıkmasına kesin gözle bakılan belirli konulara çalışın.

Kabul edelim ki herkes her konuda yetenekli olamaz. Zaten bu sebepten dolayı insanların yeteneklerine göre sınıflandırılması gerektiğini savunan insan sayısı oldukça fazla. Sözün özü sınavda bütün soruları doğru yapma hayaliniz yoksa bütün konulara baştan aşağı çalışmayın. Bunun size faydası değil zararı olacaktır.

8- Doğru Kaynakları Kullanın

Piyasada sizi üniversite sınavına hazırlayan yüzlerce kitap bulunmaktadır. Size dört işlemi öğretmeden ışınlanmayı öğretmeye çalışan kitaplardan uzak durun. Diğer rakiplerinizin tercih ettikleri kaynakları siz tercih etmek zorunda değilsiniz. Anlama kabiliyetinize uygun kaynaklardan yararlanın.

Sizden önce Üniversite sınavına binlerce kişinin girdiğini unutmayın. İyi bir üniversite kazanmak için başkalarının tecrübelerinden faydalanmak çok mantıklı bir eylemdir. Onlardan kaynak önerileri alın. Memnuniyet ve başarı oranlarını ölçerek doğru kaynaklara erişimeye çalışın.

9- Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Spor yapmak ve dengeli beslenmek kadar düzenli bir uyku düzeni de beyin gelişimi ve kontrolü için oldukça önemlidir. Düzensiz bir uyku sizi güne moralsiz ve enerjisiz uyandırır. Ayrıca uykusuzluk sizi birçok hastalığa itebilir. Bu nedenle uyku düzenimize bu dönemde önem vermemiz gerekmektedir.

Verimli çalışma saatlerinin öğleden önce olduğunu unutmayın. Eğer bir akrostiş şiir veya deneme yazmayacaksanız gece saatlerinde elinize kalem almamanızı tavsiye ederiz.

10- Kazanacağınıza İnanın! Ümitsizliğe Kapılmayın!

Bir işte başarısız olmak kadar kolay bir şey yoktur. Eğer siz başarısız olacağınızı düşünürseniz kader bir şekilde sizi başarısız kılar. Hedeflerinize ulaşabileceğinize inanın. Kendinizi sürekli motive edin. İnanmak başarmanın yarısıdır. Bu satırları okumak için sorduğunuz iyi bir üniversite kazanmak için ne yapmalıyım sorusu sizin için bir başlangıç noktası oldu.

Planladığınız hedefe giden yolu siz çizdiniz. Sonunda bulunan aydınlığı da görüyorsunuz. Yeterli kaynak ve zamana da sahipsiniz. Peki, pes etmek neden? İşte tam şuanda başarıya ulaşma konusunda söz sahibi sizsiniz. Pes ederseniz buna kimse itiraz etmeyecektir. Tüm gayretinizle hedeflerinize koşarsanız eğer başarı da size doğru koşacaktır.