Tropikal siklonlar yani kasırgalar , hızları 120 km/sa geçen rüzgarlardır. Dönerek ilerleyen bu rüzgarlar kimi zaman 300 km/sa hıza kadar çıkabilmektedir. Ürkütücü bir o kadarda etkileyici bu doğa olayının yeryüzünde yarattığı trajedi ve yıkım film sahnelerini hatırlatsa da felaketle yüzleşen ülkeler ciddi bedeller ödemektedir. Son 20 yıl içinde kaydedilen kategori 5 seviyesindeki en şiddetli kasırga isimleri listesine gelin birlikte göz atalım…
Kasırgalar ile Son 20 Yılda Dünya
Dünyanın dört bir yanında büyük etkilere neden olan kasırgalar arasında en önemlileri Amerikadaki kasırgalar denilebilir. Büyük boyuttaki bu kasırgalar hem insan yaşamını hem de doğayı büyük tahribata uğratmamıştır. Son 20 yılın en önemli kasırgaları ne nerede oluştukları ile ilgili detaylar…
Rita Kasırgası
Bahamalar’da 18 Eylül 2005 tarihinde ortaya çıkan dev topaç, Florida Boğazı’nı aşarak hızını 285 km/sa çıkarır. Kategori 5 seviyesine ulaşan Rita kasırgası Louisiana, Teksas ve ardından Mississippi Vadisi’ne kadar ilerler.
8 gün boyunca etkisini sürdüren kasırgadan arda kalan koca bir harabedir. Yaşanan doğal afette 125 kişi yaşamını kaybeder. Kasırgalar sadece canlara mal olmaz aynı zamanda yaşanan felakette hasarın bedeli 18,5 milyar $ olarak kayıtlara geçer.
Wilma Kasırgası
Atlantik bölgesinde kaydedilen en şiddetli kasırga olma unvanını korumaktadır. 16 Ekim 2005 tarihinde Karayip Denizi’nde kendisini gösteren tropikal stres, iki gün sonra bir canavara dönüşür. Kasırgaların hızları Saffir-Simpson Kasırga Ölçeği’ne göre belirlenir ve Wilma kasırgasının hızı 300 km/sa olarak ölçülür.
Kasırgadan Jamaika, Küba, Cayman Adaları, Belize, Güneydoğu Meksika, Bahamalar etkilenir. 87 kişi hayatını kaybeder. Kasırga geride 27.4 milyar $ zarar bırakır.
Irma Kasırgası
Irma kasırgası, Atlantik Okyanusu’nun gördüğü dev kasırgalardan biridir. Cape Verde, Küba, Porto Riko, Turks ve Caicos Adaları, Jamaika, Bahamalar, Florida kasırgalar tarafından sıklıkla tahrip edilen yerlerdir.
Maalesef Irma kasırgasından da nasiplerini alırlar. 300 km/sa hıza ulaşan Irma kasırgası bölgeyi kasıp kavurur ve bilançosu ağır olur. 77,16 milyar $ hasar kaydedilir. 30 Ağustos 2017 tarihinde başlayan kasırga 14 Eylül 2017’de durulur. Kategori 5 seviyesindeki Irma kasırgası 134 kişinin ölmesine neden olur.
Maria Kasırgası
Kasırgaların etkili olduğu ülkeler içinde başı çeken ABD’de, her yıl 1 Haziran’da Kuzey Atlantik Kasırga Sezonu başlar. Kasım ayı sonunu kadar da devam eder. 2017 yılı, Atlantik kasırga sezonunun en acımasızıdır. Henüz Irma kasırgasının yaraları sarılmaya çalışılırken 16 Eylül 2017 günü Maria kasırgası patlak verir. Kasırgalar karşısında çaresiz kalan ABD, önce Harvey ardından Irma ve son olarak Wilma ile yüzleşir. Elbette bedeli de ağır olur.
Leeward Adaları’nda kurtarma çalışmaları sürerken başlayan kasırga Dominika, Virgin Adaları, Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Turks ve Caicos Adaları, Bahamalar ve Orta Atlantik eyaletlerini silip süpürür. Kategori 5 seviyesindeki Maria kasırgası 3059 kişinin ölümüne yol açar. 2 Ekim 2017’de etkisini kaybeden kasırga, geride 91,61 milyar $ zarar bırakır.
Katrina Kasırgası
Amerika Birleşik Devletleri’nin büyük bir kısmını yerle bir eden Katrina kasırgası, ciddi can ve mal kaybına neden olur. Tarih boyunca konumu nedeniyle Amerika kasırga ile sıkça karşı karşıya kalan ülkelerden olmuştur. Kasırgalar o denli çoktur ki evlerin çoğunda sığınak bulunmaktadır. Ancak okyanus sularını da beraberinde getirmesi ile trajik sel felaketlerinin yaşanmasına neden olmaktadır.
23 Ağustos 2005 tarihinde Bahamalar’da toparlanmaya başlayan kasırga hızla ilerler ve Meksika Körfezi kıyılarını savururken asıl gücüne New Orleans’ta ulaşır. Büyük bir can kaybına neden olur. Okyanus sularını da beraberinde taşıyan kasırga, metrekareye 200mm yağış bırakarak Louisiana eyaletini sular altında bırakır.
Bin 836 kişi kasırga sonucu hayatını kaybeder. 31 Ağustos’ta yeryüzünden çekilen kasırga geride 81,2 milyar $ hasar bırakır.
Önerilen yazı: Kayıp Şehir Atlantis Bir Uygarlığın Bilinmeyen Sırları
Kasırgadan Önce Ne Yapmalısınız?
Güvende kalmak için planlar yapın. (Kasırga Hazırlık)
Yüksek rüzgarlara ve su baskınlarına karşı en iyi korumanızı belirleyin. Tahliye etmek için bir planınız ve güvenli bir şekilde barınmak için bir planınız olsun. Fırtına geldiğinde ihtiyaç duyacağınız malzemeleri ve bilgileri toplamak için şimdi bu konuya zaman ayırın.
Tahliye Planı
Tahliye edilmeniz tavsiye edilirse, bunu hemen yapın ve güvenli bir yere gidin.
- Nereye gideceğinizi, oraya nasıl ulaşacağınız ve nerede konaklayacağınızı belirleyin.
- Ayrılmak veya toplu taşıma araçlarını kullanmak için yardıma ihtiyacınız olup olmadığını önceden planlayın.
- Römork evleri ve eğlence araçları (RV’ler) tropik fırtına veya kasırga kuvveti rüzgarlarından sizlere güvenli bir sığınak sağlayamaz.
Güvenli Bir Şekilde Barınmayı Planlayın
- Uzun süre elektrik, su, gaz, telefon ve internet olmadan yaşamaya hazır olmalısınız.
- Yüksek rüzgarlar için belirlenmiş güvenli bir barınağa gitmek için alıştırmalar yapın. Bir sonraki en iyi koruma, su basması muhtemel olmayan en düşük seviyedeki sağlam bir binada küçük, iç mekan, penceresiz bir odadır.
- Su basması muhtemel bir bölgedeyseniz, sel suları size ulaşmadan önce hareket edebileceğiniz daha yüksek bir yerde bir konum belirleyin.
Acil Durum Malzemelerini Toplayın
Yiyecek, su ve ilaç toplayın. Malzemeleri bir sağlık Kiti ve Evde Kal Kiti halinde düzenleyin.
Go-Kit: Yanınızda taşıyabileceğiniz 3 günlük malzemeler. Cihazlarınız için yedek piller ve şarj cihazları ekleyin (cep telefonu, CPAP, tekerlekli sandalye vb.)
Evde Kal Kiti: 2 haftalık sarf malzemeleri. Mağazalar ve eczaneler kapalı olabilir.
Çocuk geçirmez bir kapta 1 aylık bir ilaç tedarik edin.
Kişisel, finansal ve tıbbi kayıtları güvende tutun.
Bağlantıda Kalmayı Planlayın
- Yerel yönetiminizden ücretsiz acil durum uyarıları için kaydolun.
- Cep telefonunuzu şarj etmenin bir yolunu bulun.
- Pille çalışan bir radyonuz olsun.
Acil Durum Becerilerini Öğrenin
- İlk Yardım konusunu mutlaka öğrenin.
- Güç olmadan yaşamaya hazır olun.
- Bir jeneratörü güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenin.
- Elektrikli tıbbi ekipmanı nasıl kullanacağınızı planlayın.