Almanya 81A Vizesi: Deneyimlerim ve Süreç
Merhaba! Bugün sizlerle Almanya’da aldığım 81A vizesi sürecimi paylaşmak istiyorum. Bu yolculuk, bazı zorluklarla doluydu ama sonunda her şeyin üstesinden geldim. Eğer siz de benzer bir süreçteyseniz, bu yazı umarım işinize yarar.Başvuru Süreci
11 Mart 2022’de mekatronik alanında bireysel başvurumla başladım. İlk başta süreç yavaş ilerliyordu; yaklaşık dört ay sonra ödeme bilgilerini aldım ve toplamda yedi ay sonra, eksiksiz evraklarla kısmi denklik başvurumu tamamladım.İş Bulma ve 81A Başvurusu
Denklik sürecim devam ederken, Haziran 2022’de işveren buldum. 23 Haziran 2022 tarihinde Baden-Württemberg eyaletinde 81A için 410 Euro ödeyerek işlemlere başladık. Bu aşamada denklik belgem henüz çıkmadığı için IHK-FOSA'dan onay bekliyorduk. Ekim ayında denklik belgem geldi ve böylece 81A sürecime devam edebildik.Zorluklar ve Çözümler
11 Kasım 2022 tarihinde 81A başvurum hazırdı ama belgeyi teslim alamadım. Bunun nedeni, Bundesagentur für Arbeit’ın işverenimden A2 dil sertifikası talep etmesiydi. Bu durumu çözmek için en kısa sürede A2 sınavına girdim ve belgemin teslim sürecini hızlandırdım. 29 Aralık 2022’de 81A belgemi aldım ve 6 Ocak 2023 tarihinde elime geçti.Randevu Süreci
81A belgem kargoya verilmeden önce, 2 Ocak 2023’de iData İzmir’den randevu talebinde bulundum. Sekiz gün sonra randevu tarihimi içeren bir e-posta aldım. 16 Ocak 2023’te İzmir’de belgelerimi eksiksiz teslim ettim. Nihayet, 24 Ocak 2023’de pasaportum ve vizem elime ulaştı.Gerekli Belgeler
81A başvurusu için hazırladığım belgeleri de sizinle paylaşmak istiyorum:- Başvuru formu
- Biometrik fotoğraf
- Pasaport fotokopisi
- 81A Vorabzustimmung
- Özgeçmiş (tercihen ön yazıyla birlikte)
- İşverenin doldurduğu Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis
- Denklik ve diplomalar
- Referanslar ve sertifikalar
- Dil kanıt belgesi
- Seyahat sağlık sigortası (tercihen 1 aylık)
- 4A SGK hizmet dökümü (e-devletten)