Enerji İçecekleri Nedir? İçeriklerinde Neler Vardır?

Günlük hayatın koşturmacası içinde enerji içeceği en çok tüketilenler arasında yer almaktadır, fakat enerji içecekleri nedir? ve insanlara faydası bulunmakta mıdır? gibi sorular herkesin kafasını karıştırmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde yaygın bir şekilde tüketilmektedir, enerji ihtiyacını karşılamak adına karşımıza bir seçenek olarak çıkmaktadır. Özellikle gençler daha sık tüketmektedir.

Enerji İçecekleri Nedir?

90’lı yılların başlarında popüler olmaya başlamış ve daha sonralarda da tüm dünyada günlük içecekler arasında çay, kahve gibi tüketilmeye başlanmıştır. Karbonhidrat içeriği nedeniyle kişiye içtiği anda itibaren büyük bir enerji vermektedir. Ancak uzun süreli bir enerji akışı sağlamamaktadır, hatta çok sık tüketilirse sağlığa zararlı olabilir.

Dikkat edilmesi gerekenler;

Enerji içeceği zaten sporcu içeceği değildir, yani spor öncesi ve sonrası kullanımı büyük bir fark yaratmayacaktır. Hatta kullanılması da önerilmemektedir, özellikle spor esnasında tüketmek farklı sorunlara da yol açabilir.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde tüketilmemelidir.
Alkol ile karıştırılarak ve beraber tüketilmesi sakıncalıdır

Bu maddelere dikkat edilmelidir, enerji içeceği çok güvenilir değildir.

Enerji İçeceği İçeriği

Enerji içeceklerinin içeriğindeki en belirgin madde kafeindir. Kafein kahvede olduğu gibi burada da enerji yapar. Ayrıca yüksek orandaki şeker miktarı da enerji sağlamaktadır. Uzmanlar tarafından söylenen rakamlara göre, enerji içeceklerindeki kalori miktarı 45 kcal, kafein miktarı da 150 mg olmalıdır.

İçeriği şu şekilde sıralanabilir;

  • Kafein
  • Gingseng
  • Şeker
  • Vitamin B
  • Carnitine
  • Ginko biloba
  • Taurin
  • İnositol
  • Guarana tohumu
  • Glukoranolakton
  • Creatine

Bunlardan inosital 100 mg, glukoronoklaton 20 mg ve taurin 800 mg’den fazla olmamalıdır.

Kafein

Enerji içeceklerinin olmazsa olmazıdır. Kafein reaksiyon süresini kısaltır ve daha kısa sürede etkisini göstermesini sağlar. 15 dakika içerisinde etkisini göstermeye başlayacaktır, direk olarak merkezi sinir sistemine nüfus edecektir. Bu yüzden ortalama 7 saat beynin daha iyi odaklanmasını sağlayacak, hafıza performansını kuvvetlendirecek, fiziksel performansları iyileştirecek ve kas onarımını hızlandıracaktır.

Kafein yanında glikozda olduğunda bilişsel performansların daha iyi uygulandığı tespit edilmiştir. Kafeinin günlük alınması gereken miktarı aşılmamalıdır, aksi halde sinirlilik, uykusuzluk, idrara çıkışta artış gibi reaksiyonlara neden olabilir.

Ginseng

Özellikle Asya’da yüzyıllardır hafızayı kuvvetlendirmek adına kullanılmıştır, araştırmaların çoğu Panax Ginseng üzerine yoğunlaşmıştır. Bu bileşenin anti-inflamatuar, anti-kanser ve anti-oksidan özelliklerinin olduğu tespit edilmiştir. Ancak özellikle diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir.

Guarana

Güney Amerika’da yetişen bir bitkiden elde edilmektedir. İçeriğinde yüksek oranda kefein, teobromin, tanin ve teofilin bulunmaktadır. 1 gramı 40-80 mg kafein içermektedir. Ancak enerji içeceklerinin üstünde yazan kafein miktarına hiçbir zaman guaranada bulunan eklenmemektedir, yani enerji içecekleri üstünde yazandan daha fazla kafeine sahiptir.

Taurin

Protein metabolizması sonucu oluşan doğal bir aminoasittir. Nörolojik fonksiyonları ve nörolojik iletişim mekanizmasını iyileştirmektedir. Kalp atımına ve kasılmasına da yardımcı olmaktadır. Yüksek dozda kullanılması ise önerilmemektedir. Enerji içeceklerinin içindeki taurin ise doğal değildir, sentetik olarak üretilmektedir.

Glukoronolakton

Glikoz yıkımı sonucunda vücutta doğal olarak meydana gelmektedir, ancak enerji içeceklerinin içinde sentetik olarak üretilmektedir. Bu bileşende enerji arttırıcı özelliğine sahiptir.

İnositol

Diğer bir adıyla Vitamin B-8, enerji içeceklerinin bir diğer içeriğidir. Fakat bazı durumlarda, zararsız bakteriler tarafından sentezlendiği zaman vitamin olarak kabul edilmemektedir. Yağ asitleri ile beraber vücutta gerekli olan fosfolipidlerin oluşumuna katkıda bulunur. Ayrıca hücreler arasındaki iletişimde rol oynar.

Karnitin

Karaciğer ve böbreklerde sentezlenmektedir, lizin ve metiyonin amino asitlerinden oluşmaktadır. Yağların oksidasyonunda rol almaktadır. Vücutta doğal olarak üretilmektedir. Genelde enerji içeceklerinin reklamlarında yağ yakma ve dayanma gücünü arttırma gibi yorumlar yapılır ve bunları yapma görevi karnitine aittir. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda sporcuların kas karnitin depolarında büyük bir değişiklik olmadığı tespit edilmiştir.

Önerilen yazı: İyi Bir Üniversite Kazanmak İçin Ne Yapmalı?