İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani Güneş sistemimizde sekiz (8) tane gezegen bulunmaktadır. Güneş sistemimizdeki gezegenlerin İtalyanca isimlerini, gezegenlerin İtalyanca ve Türkçe karşılıklarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Türkçesi Dünya olan gezegenimizin adı İtalyanca Terra’dir. Güneş sisteminin yapı taşlarını oluşturan gezegenlerin adı İtalyanca Plianeti‘dir. Şimdi gelin İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani isimli konu anlatımına başlayalım.
İtalyanca Gezegen İsimleri
- Terra = Dünya
- Mercurio = Merkür
- Venere = Venüs
- Marte = Mars
- Giove = Jüpiter
- Saturno = Satürn
- Urano = Uranüs
- Nettuno = Neptün
- Plutone = Plüton
İtalyanca Gezegen İsimleri ve Türkçe Okunuşları
- 1 – İtalyanca : Terra / Türkçesi – Dünya
- 2 – İtalyanca : Mercurio / Türkçesi -Merkür
- 3 – İtalyanca : Venere / Türkçesi – Venüs
- 4 – İtalyanca : Marte / Türkçesi – Mars
- 5 – İtalyanca : Giove / Türkçesi – Jüpiter
- 6 – İtalyanca : Saturno / Türkçesi – Satürn
- 7 – İtalyanca : Urano / Türkçesi – Uranüs
- 8 – İtalyanca : Nettuno / Türkçesi – Neptün
- 9 – İtalyanca : Plutone / Türkçesi – Plüton
İtalyanca Güneş Sistemi & Gezegenler ve Okunuşları
İTALYANCA | OKUNUŞU | TÜRKÇE |
Terra | Terra | Dünya |
Mercurio | Merkurio | Merkür |
Venere | Venere | Venüs |
Marte | Marte | Mars |
Giove | Cove | Jüpiter |
Saturno | Saturno | Satürn |
Urano | Urano | Uranüs |
Nettuno | Nettuno | Neptün |
Plutone | Plutone | Pluton |
İtalyanca Gezegenler Sesli Aşağıdaki play butonuna basarak İtalyanca Gezegenler telaffuz şekline dikkat ederek ve sesli olarak dinleyin.
İtalyanca Astronomi İle İlgili Kelimeler
- il pianeta = Gezegen
- la stella = Yıldız
- il sole = Güneş
- la luna = Ay
- il razzo = Roket
- la cometa = Kuyrukluyıldız
- l’asteroide = Asteroit
- la galassia = Galaksi
- la Via Lattea = Samanyolu
- l’eclissi lunare = Ay tutulması
- l’eclissi solare = Güneş tutulması
- il meteorite = Göktaşı
- il buco nero = Kara delik
- il satellite = Uydu
- la stazione spaziale = Uzay istasyonu
- lo Space Shuttle = Uzay mekiği
- il telescopio = Teleskop
- La cometa di Halley = Halley Kuyruklu Yıldızı
İtalyanca ve Türkçe Gezegenler Hakkında Bilgi
İtalyanca Gezegenler isimli konumuza gezegenler hakkında açıklamalar ile devam ediyoruz. 1946’da ilk kez uzaydan Dünya’nın fotoğrafını çektik. İlk defa uzaydan bir gezegenin, gezegenimizin yüzüne baktık. Ama o zamandan beri hiç durmadık: keşfetme yeteneklerimiz her zaman daha da ileri gitti ve birer birer güneş sisteminin tüm gezegenlerini ziyaret ettik. Bu galeride, üzerlerinden geçen uzay sondaları aracılığıyla elde ettiğimiz her gezegenin ilk çekimleri toplanmıştır.
(Nel 1946 per la prima volta scattammo una foto della Terra dallo spazio. Era la prima volta che, dallo spazio, guardavamo in faccia un pianeta, il nostro pianeta. Ma da allora non ci siamo più fermati: le nostre capacità di esplorare si sono spinte sempre oltre e, uno a uno, abbiamo fatto visita a tutti i pianeti del sistema solare. In questa galleria sono raccolti i primi scatti di ogni pianeta che abbiamo ottenuto tramite le sonde spaziali che li hanno sorvolati.)
Terra = Dünya
İtalyanca : Terra/ Türkçesi – Dünya 24 Ekim 1946: II. Dünya Savaşı yeni bitti ve New Mexico’dan bir grup araştırmacı sansasyonel bir şey yaptı. Bir V-2 füzesi, Dünya’yı uzaydan ayıran hayali çizgi olan Kármán hattını geçerek 104 kilometre yüksekliğe ulaştı. Uzaya ulaşan ve ilk kez oradan Dünya’nın fotoğrafını çeken ilk yapay nesneydi. (İtalyanca Aylar isimli makalemizi okumanızı öneriyoruz)
(24 ottobre 1946: la Seconda guerra mondiale era finita da pochissimo e un gruppo di ricercatori del New Mexico fece qualcosa di sensazionale. Un missile V-2 raggiunse i 104 chilometri di altitudine, superando la linea di Kármán, quella linea immaginaria che separa la Terra dallo spazio. Fu il primo oggetto artificiale a raggiungere lo spazio e a scattare per la prima volta una fotografia della Terra da lassù.) [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani ]
Venere = Venüs
İtalyanca : Venere / Türkçesi – Venüs Gezegenin görkemli sarı bulutları güneş ışığını yansıtıyor. Bu sebeple güneş sisteminin en parlak gezegeni, Ortalama dünya ile aynı büyüklük ve çekim gücüne sahip. Venüs gezegeninin ortalama sıcaklığı 500 °C santigrat derecedir.
Merkür üzerinde uçmadan önce, Mariner 10 Venüs’ün etrafında durdu. Belki de gezegensel keşif tarihindeki en önemli anlardan biriydi: Venüs’ün geçişi – sondanın bu ultraviyole atışını elde ettiği – aslında yerçekimsel sapan olarak bilinen yörünge mekaniğinin büyüsünün ilk deneyiydi. Evden getirilen yakıtı kullanmadan ve seyahat sürelerini önemli ölçüde azaltmaya izin vermeden probların yörüngesini değiştirmeye yarayan bir manevra. Oradan, dış güneş sistemine açılan kapılar, uzun mesafeler ve ona ulaşmak için gereken aşırı yakıt nedeniyle daha önce erişilemeyen kapılardı.
Prima di arrivare a sorvolare Mercurio, la Mariner 10 fece una tappa attorno a Venere. Fu forse uno dei momenti più significativi della storia dell’esplorazione planetaria: il sorvolo di Venere – in cui la sonda ottenne questo scatto all’ultravioletto – fu infatti il primo esperimento di quella magia di meccanica orbitale nota come fionda gravitazionale. Una manovra che serve per modificare l’orbita delle sonde senza usare carburante portato da casa e permettendo di ridurre notevolmente i tempi di viaggio. Fu da lì che si aprirono le porte al sistema solare esterno, prima inaccessibile per via delle lunghe distanze e dell’eccessivo carburante necessario per raggiungerlo. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani ]
Mercurio = Merkür
İtalyanca : Mercurio / Türkçesi -Merkür Gezegeninin ısısı gece -170 °C santigrat güneş ışınlarının nüfuz ettiği yüzeyin sıcaklığı ise 465 °C’ye kadar çıkabilmektedir. Diğer gezegenlerin boyutlarına kıyasla bu gezegen çok kuvvetli bir yer çekimi gücüne sahip.
1973’te NASA’nın Merkür’e ilk görevi olan Mariner 10 fırlatıldı. Amacı, art arda üç üst üste uçuş boyunca gezegenin görüntülerini toplamaktı. Ve ertesi yıl başarılı oldu. Sonda tarafından toplanan veriler, ilk kez güneş sisteminden daha küçük gezegenin yarım küresinin tam bir fotoğrafını elde ettiğimiz birçok ayrı görüntünün bu bileşimini oluşturmayı mümkün kıldı.
Nel 1973 viene lanciata la Mariner 10, la prima missione della Nasa verso Mercurio. Il suo obiettivo era quello di raccogliere le immagini del pianeta nel corso di tre sorvoli successivi. E ci riuscì, l’anno successivo. I dati raccolti dalla sonda permisero di costruire questa composizione di molte immagini separate con la quale ottenemmo per la prima volta una foto completa di un emisfero del pianeta più piccolo del sistema solare. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Marte = Mars
İtalyanca : Marte / Türkçesi – Mars Yüz yıllardır Mars gezegeninde hayat belirtileri aradık. Mars diğer gezegenlere oranla hayal gücümüzü çok daha fazla süslüyor. Bu gezegen çok soğuk -80 °C derecedir. Güneş sisteminin en çok araştırılan gezegeni Mars gerçekten çok etkileyici bir gezegen.
Dünya atmosferinden çıktıktan sonra, uzay araştırmalarının ilk hedefi hemen netleşti: Mars. Mariner 4, 1965 yılında Kızıl Gezegen’e ulaştı. Mars yüzeyinin 22 görüntüsünü elde etti, ilk kez gezegene bir yüz verdiğimiz, dünyadaki en ıssız çöllerden daha ıssız, kraterlerle noktalanmış ve sıvı su içermeyen bir çöl olduğunu anladığımız ilk çekimler.
Una volta usciti dall’atmosfera terrestre, il primo obiettivo dell’esplorazione spaziale si fece subito chiaro: Marte. La Mariner 4, raggiunse il Pianeta rosso nel 1965. Ottenne 22 immagini della superficie marziana, i primi scatti con cui per la prima volte demmo un volto al pianeta, capendo che si trattava di un deserto più desolato dei più desolati deserti della Terra, costellato di crateri e senza acqua liquida. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Giove = Jüpiter
İtalyanca : Giove / Türkçesi – Jüpiter Dünyadan 1000 bin kat daha büyük bir gezegen. Jüpiter gezegeninin büyüklüğü devasa boyuttadır, içine tüm gezegenleri sığdırabiliriz. Jüpiter’in çekim gücü asteroitlerin birleşerek bir gezegen oluşturmalarını engelliyor. Bu büyük gezegenin neredeyse tamamı gazlardan oluşuyor ve içerisinde katı bir yüzeye rastlamak neredeyse imkansızdır. sıcaklığı 21 °C’dir.
Pioneer 10, Ana Asteroit Kuşağı’nın üstesinden gelen ve dev gezegenle mükemmel bir şekilde tanışan ilk nesneydi. Orada, sık sık da olsa Jüpiter’in ilk yakın çekim görüntülerini elde etti. Şimdi Pioneer 10, 2 milyon yıl içinde ulaşacağı Aldebaran yıldızına doğru hareketsiz, hareketsiz.
La Pioneer 10 fu il primo oggetto a superare la Fascia Principale di Asteroidi e andare incontro al pianeta gigante per eccellenza. Lì, ottenne le prime immagini ravvicinate di Giove, anche se spesso . Ora la Pioneer 10 si muove, inattiva, verso la stella Aldebaran, che raggiungerà tra 2 milioni di anni. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Saturno = Satürn
İtalyanca : Saturno / Türkçesi – Satürn Bu gezegen hayal gücümüzü gerçekten cezbediyor. Satürn güneş sisteminin tacının pırlantası, Satürn gezegeninin büyüleyici yönleri var dev bir gaz topu sıra dışı halkaları neredeyse dünyadan aya kadar uzanır büyüklüktedir. Satürn, ortalama -178 °C sıcaklığa sahip çekirdeğindeki sıcaklıkların 11.700 ° C’ye kadar yükseldiği tahmin edilmektedir.
Pioneer 10’un Jüpiter’de yaptığı gibi, Pioneer 11 hem Jüpiter’de hem de Satürn’de yaptı. İkizinden bir yıl sonra, 1974’te fırlatılan Pioneer 11, Jüpiter’i geçerek Asteroid Kuşağı üzerinden uçtu ve 1 Eylül 1979’da Yüzüklerin Efendisi’ne ulaştı. Ona en çok sevilen gezegenin ilk uzay görüntülerini borçluyuz…
Quello che la Pioneer 10 fece su Giove, la Pioneer 11 lo fece sia su Giove che su Saturno. Lanciata un anno dopo la sua gemella, nel 1974, la Pioneer 11 volò oltre la Fascia di Asteroidi, oltre Giove e raggiunse il Signore degli anelli il 1 settembre 1979. A lei dobbiamo le primissime immagini spaziali del pianeta più amato da… beh, da tutti! [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Urano = Uranüs
İtalyanca : Urano / Türkçesi – Uranüs Bu Güneş Sisteminde var olan en soğuk gezegen olma ünvanı taşıyor ve en düşük -224 °C sıcaklık kaydedilmiştir.
Şu anda dolaşımda olan en uzun süredir devam eden sondalar olan Voyager görevlerinden en az bir kez bahsetmeden uzay araştırmaları hakkında konuşmayı düşünemezsiniz. Voyager 2, buzlu dev gezegenlerin, Uranüs ve Neptün’ün uçuşunu – şimdiye kadar benzersiz – yapan şeydi. Bu dünyalar hakkında bildiklerimizin çoğu, bugün güneş sisteminin aşırı sınırlarını aşan bu inanılmaz uzay sondalarından kaynaklanmaktadır.
Non si può pensare di parlare di esplorazione spaziale senza citare almeno una volta le missioni Voyager, le sonde più longeve attualmente in circolazione. Fu la Voyager 2 a compiere il sorvolo – finora unico – dei pianeti giganti ghiacciati, Urano e Nettuno. Gran parte di ciò che sappiamo di questi mondi, lo dobbiamo a queste incredibili sonde spaziali che oggi hanno superato i confini estremi del sistema solare. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Nettuno = Neptün
İtalyanca : Nettuno / Türkçesi – Neptün Neptün metan gazı ile kaplıdır ve hızı saatte 1500 km varan fırtınalar mevcuttur. Gezegeninin üst atmosferinde -218 °C’ye varan sıcaklığa sahip. Ve tüm gaz devleri gibi, Neptün gezegeni de ortalama 7.000 °C olan daha sıcak bir çekirdeğe sahiptir.
Mariner 10 görevinin yerçekimsel sapanı testinden sonra, bir olasılıklar dünyası açılmıştı. Evden az miktarda yakıt getirerek, birkaç yıl içinde daha önce ulaşılamaz olduğu düşünülen en uzak dünyalara ulaşmak mümkündü. Voyager-2 sondası Neptün’e ve inanılmaz Triton uydusuna bu şekilde ulaşabildi. Bu arada: geri dönme zamanı gelmeyecek mi?
Dopo il test della fionda gravitazionale della missione Mariner 10 si era aperto un mondo di possibilità. Portandosi da casa poco carburante era possibile in pochi anni raggiungere i mondi più lontani, che prima si ritenevano irraggiungibili. È così che la sonda Voyager-2 ha potuto raggiungere Nettuno e il suo incredibile satellite Tritone. A proposito: non sarà ora di tornarci? [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
Plutone = Plüton
İtalyanca : Plutone / Türkçesi – Plüton Bu bir gezegen değil, ama Plüton’dan bahsetmeden edemeyiz. Bu yüzyılın en heyecan verici uzay görevleri arasında kesinlikle gezegeni kalple yakından görmemizi sağlayan sonda olan Yeni Ufuklar var. 2016’da gelişine kadar, bu dünyanın nasıl yapıldığı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu, Hubble Uzay Teleskobu’nun sadece birkaç grenli görüntüsüne sahiptik.
Non è un pianeta, ma non si può non citare Plutone. Tra le missioni spaziali più emozionanti di questo secolo c’è sicuramente la New Horizons, la sonda che ci ha permesso di vedere da vicino il pianeta con il cuore. Fino al suo arrivo, nel 2016, non avevamo idea di come questo mondo fosse fatto, avevamo solo qualche immagine sgranata di Hubble Space Telescope. [İtalyanca Gezegenler – Pianeti italiani]
La cometa di Halley / Türkçesi – La cometa di Halley
İtalyanca : La cometa di Halley / Türkçesi – La cometa di Halley Bir kuyruklu yıldızın uzaydan ilk görüntüsü Giotto sondası tarafından elde edildi. Yıl 1986’ydı ve kuyruklu yıldız herkesin bildiği yıldı: 1P/Halley. Sonda, çekirdekten 600 kilometre uzağa geldi ve komanın tozu ve iyonları ile iki kuyruk arasına sarılmış çekirdeğine bir göz atmamızı sağladı.
(Un piccolo bonus: la prima immagine di una cometa dallo spazio è stata ottenuta dalla sonda Giotto. L’anno era il 1986 e la cometa era quella che tutti conoscono: la 1P/Halley. La sonda arrivò a 600 chilometri di distanza dal nucleo, permettendoci di dare un’occhiata al suo nucleo avvolto tra le polveri e gli ioni della chioma e delle due code.) Source İtalyanca gezegen açıklamaları: wired.it
Sonuç:
İtalyanca Gezegenler isimli konumuzu okuduğunuz için teşekkür ederz. İtalyanca dilini olabildiğince hızlı ve kolay öğrenmek için bu adımları takip edin. İtalyanca konuşmayı hızlı bir şekilde öğrenme konusunda kararınız kesinse, atacağınız ilk adım şu olmalıdır.
- İtalyanca dilini akıcı bir şekilde konuşan biriyle düzenli olarak sohbet etmelisiniz.
- İtalyanca dilini hızlı öğrenmek istiyorsanız, düzenli çalışmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
- İtalyanca öğrenirken hayatın akışında düzeninizi asla aksatmadan çalışmalarınıza devam etmenin bir yolunu bulmalısınız.
- İtalyanca dilini hızlı öğrenmek istiyorsanız hedefinizden hiç şaşmamalısınız.