Dijital Pazarlama, günümüz pazarlama stratejilerinin önemli bir bileşeni haline geldi. İş stratejilerinde oldukça önemli bir yere sahip olan bu pazarlama yöntemi eğer işinizin bir parçası değilse, acilen üzerinde yoğunlaşmalısınız. İşletmeniz ister B2B (şirketler arası pazarlama) ister B2C (doğrudan müşterilere pazarlama) olsun, dijital pazarlamayı doğru bir şekilde uygulayarak çevrimiçi varlığınızı başarılı bir şekilde büyütebilir ve sonuç olarak daha fazla büyüme ve satışı destekleyebilirsiniz.
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama, Ürün ve hizmetleri tanıtmak için bilgisayarlar, cep telefonları, diğer dijital ortam ve platformlar gibi internet ve çevrimiçi tabanlı dijital teknolojileri kullanan bir pazarlama bileşenidir.
Günümüzde dijital pazarlamayı tercih etmek, şirketinizin çok daha geniş bir kitleye ulaşarak daha fazla görünürlüğe sahip olmasını sağlıyor. Ancak, reklamlarınız iyi düşünülmemişse, bu girişimden büyük olasılıkla umduğunuz sonucu alamazsınız.
Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?
Dijital pazarlama nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilmemiz için dijital pazarlama unsurlarını ve stratejilerini iyi bilmemiz gerekir. Dijital Pazarlama unsurlarını ve dijital pazarlama stratejilerini aşağıda sizler için hazırladık.
Dijital Pazarlama Stratejileri
Tasarım, kanal veya mesajlaşma gibi unsurlar, reklamın lehinize çalışması için her yönü dikkatle ele alınması gereken unsurlardır. Dijital pazarlamayı oluşturmanın ve uygulamanın en iyi yollarını belirlemek için dijital pazarlama endüstrisindeki uzmanların fikirlerine de yazımızda yer verdik. Herhangi bir şirketin kampanyalardan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olacak bazı ipuçlarını yazımızda bulacaksınız. Bu taktiklere bir göz atın ve bunları kendi pazarlama stratejinize entegre etmenin, şirketinizin aradığı dijital pazarlama sonuçlarını almasına yardımcı olup olmayacağını görün.
1- Dijital Pazarlamada Yaratıcılık
İşletmenizde, rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlayan görsel öğelere sahip olmanız gereklidir. Pazarlama çabalarınızda bunu kendi yararınıza kullanın. Bir logo, banner, yazı tipi veya renk şeması gibi materyallerin özgün bir şekilde pazarlamaya dahil edilmesi markanızın tanınmasına yardımcı olabilir. Alıcıların dikkatini çekmek istiyorsunuz ama aynı zamanda onların dikkatini çekerken markanızı hatırlamalarını sağlamak istiyorsunuz. Reklamlarınıza benzersiz ve yaratıcı görsel öğeler eklemek, reklamların size getireceği başarı için çok önemlidir.
İçerik Pazarlama Müdürü Sarah Maloy, çeşitli yaratıcı görseller istediğinize bunların tutarlı olması gerektiğine dikkat çekiyor: “Sosyal medyada reklam verirken, alakalı olması ve kullanıcıların aynı gönderiyi birden fazla görmemesi için reklam öğenizi sık sık yenilemeniz önemlidir. Varyasyonları test ederken ve yeni kampanyalar denerken, genel sosyal kampanyanızın birden fazla reklamla karşılaşabilecek kullanıcılara tanıdık gelmesi, ancak tekrarlamaması için tutarlı bir estetiğe sahip resimler arayın. Genel olarak, sosyal reklamlarınızın tutarlı bir hikaye anlattığından ve görselin, bağlantı içeriğiyle ve elbette markanızla uyumlu olması gerektiğinden emin olmak istersiniz.” Sarah Maloy, İçerik Pazarlama Müdürü
2- Dijital Pazarlamada Kaynakları Akıllıca Harcamak
Çevrimiçi pazarlama için kullanılan her platform size farklı bir değer sağlar. Hangi satış noktalarına daha fazla zaman ve para yatırmanız gerektiğini ve hangilerine yatırımın zorunlu olmadığını analiz etmeniz gerekir. Bir şirket için gerçekten iyi çalışan bazı platformlar, başka bir şirket için çok az çalışır veya hiç sonuç vermez. Hepsi markanıza özeldir ve bütçenizi buna göre planlamanız gerekir.
Pazarlama Danışmanı Hitesh Sahni, her bir platformun özel reklamcılık çabalarınız için ne yapabileceğini belirlemenin, reklamlarınızda alacağınız kararların temeli olması gerektiğini açıklıyor: “Her kanalın sunduğu değeri anlamak zorunludur. Google Adwords gibi arama ağı reklamcılık platformları, ürününüz veya hizmetiniz için net bir talep olduğunda ve ürün veya hizmetinizi çevrimiçi olarak arayan kişileri hedeflemek istediğinizde en iyi sonucu verirler. Arama Motoru Reklamları, piyasada daha önce hiç görülmemiş yeni ve yenilikçi bir ürün yaratan bir girişim için yapılması “daha az etkili olan reklamlardır.”
“Veya çoğu insanın fiziksel mağazalardan satın aldığı ve nadiren çevrimiçi arama yaptığı bir şey için de aynı şey geçerlidir. Bu durumlarda, sıfırdan talep yaratmak istersiniz. Örneğin, Facebook’un boşluğu doldurduğu yer burasıdır. Facebook kullanıcıları profillerini demografik ayrıntılar ve diğer ilgi alanları ile doldururlar. Bu, işletmenizi arıyor olsalar da olmasalar da işletmenizle ilgilenme olasılığı olan kişileri hedefleyebileceğiniz anlamına gelir.” Hitesh Sahni, Pazarlama Danışmanı
3- Dijital Pazarlamada Araştırma Yapmak
Reklamlarınızla ilgili geçmiş deneyimlerinize dayanarak hedef kitleniz için en iyi neyin işe yarayacağına dair fikirleriniz olabilir, ancak kapsamlı araştırma yapmak ve eylemlerinizi destekleyecek verilere sahip olmak için zaman ayırmak da önem teşkil eder. Ayrıca alınan geri dönüşlerden ve davranışlardan müşterilerinizin hangi şekilde davranacağı konusunda öngörüde bulunabilirsiniz. Buna önceden hazırlıklı olmak ve araştırmadan topladığınız bilgileri pazarlama stratejinizi planlamak için kullanmak çok önemlidir.
Elliot Simmonds bu konsepti şöyle açıklıyor: ” Pek çok insan sponsorlu gönderileri ve diğer ücretli reklamları kullanıyor ve görünüşe göre pek çoğu sadece parayı ödemekten ve görüntülenmelerin/tıklanmaların toplanmasını izlemekten mutlu görünüyor – bu tıklamaların bazıları ürün veya hizmete teğet olan kişilerden olsa bile- Çoğu platform sponsorlu gönderilerinizi ve reklamınızı özel olarak hedeflemenize izin verir ve benim tavsiyem bunu bir süre (sadece kısa bir süre olsa bile) gerçek bir araştırmadan sonra yapmanızdır. İçgüdüleriniz size kimin kim olduğu hakkında çok şey söyleyebilir. Ama aynı zamanda bunlar için de zaman ayırmalısın – en çok hangi tüketici profilleri para harcıyor? Tekrar tekrar geri dönenler kimler? Müşterilerinizin çoğu nerede?” Elliot Simmonds, Baş Danışman
4- Dijital Pazarlamada Alıcının Satın Alım Süreci
Kullanıcılara daha etkili bir şekilde ulaşmak için alım sürecinin her aşamasında onlara ne sunmanız gerektiğini anlayın. Alıcı hakkında analiz yapmak söz konusu olduğunda çok fazla ayrıntı devreye girer. Bir ziyaretçinin web sitenizde attığı her adımı, her sayfada ne kadar zaman harcadıklarını ve hatta hangi sayfaların oradan ayrılmalarına neden olduğunu görebilirsiniz. Süreci onlar için basit ve sizin için faydalı hale getirebilmeniz için dijital pazarlamanızı bu hedef kitleye sunmak için bu bilgileri kullanın.
PPC Uzmanı James Kirby bunun önemini vurguluyor: “Satın alma kararına daha yakın olan kullanıcıları hedeflemeye başlayın. Örneğin Google kitle hedefleme, kullanıcı geçmişini gözlemleyerek satın alma aşamasında nerede olduklarını daha iyi anlamaya olanak tanır. Bu, perakendecilerin daha ilerideki potansiyel müşterileri hedeflemesine de olanak tanır. Şu anda ulaşılması gereken 492 farklı pazar kitlesi var. Bunun gibi hedefleme yöntemleri genellikle pazarlamacılar ve perakendeciler tarafından gözden kaçırılıyor, bu nedenle avantaj sağlamak çok önemlidir.” James Kirby, PPC (Tıklama Başına Ödeme) Uzmanı
5- Dijital Pazarlamada Hedef Kitleyi Tanımak
Kitlenizin kim olduğunu ve onlara en iyi şekilde nasıl pazarlama yapacağınızı tam olarak anlamak çok önemlidir. Onlara pazarlamaya çalışmadan önce alıcılarınızın kim olmasını istediğinizi bilmeniz gerekir. Bu, ister çevrimiçi ister çevrimdışı olsun, herhangi bir pazarlama stratejisinde önemli bir adımdır ve markanızın açıkça tanımlanmış bir yönüdür ve hedef kitle hakkında araştırma yapmaya tekrar tekrar başvurmanız gerekebilir.
Sosyal Medya Direktörü Sean Gallahar, dijital pazarlama kampanyalarınıza başlarken hedef kitlenizi net bir şekilde tanımlamanın önemini şöyle açıklıyor: “Dijital reklamcılık söz konusu olduğunda, herhangi bir işletmenin etkili olabilmesi için hedef kitlelerinin kim olduğunu, kitlelerinin hangi sosyal medya sitelerinde vakit geçirdiğini bilmeleri gerektiğini ve ardından bunları sağlayabildiklerinden emin olmaları gerektiğini hatırlamak önemlidir.
“Sosyal medya üzerinden pazarlama söz konusu olduğunda, Facebook kesinlikle yarışın lideri çünkü kime pazarlamak istediğinizi tanımlamak için en iyi seçeneklere sahipler ve hangi bütçeye sahip olursanız olun ona göre bir bütçe ayarlaması yapabilirsiniz. Facebook ayrıca, hedef kitlenizin 10 ilgi alanına göre hedef kitlenizi hedeflemenize olanak tanır. Bu nedenle, tanımlanmış bir hedef kitleye sahip olmak önemlidir, ne yapmaktan hoşlandıklarını ve ne istediklerini bilmek zorundasınız, böylece nasıl içerik oluşturacağınızı bilirsiniz. Bu onların dikkatini çeker.” Sean Gallahar, Sosyal Medya Direktörü
6- Ürün Reklamlarını Optimize Etmek
Ürün reklamları, kullanıcıların arama yaptıklarında görmek istedikleri tüm öğelere sahip olmalıdır. Potansiyel müşterilerin ilgilerini kaybedip daha fazla araştırma yapıp, farklı markaları incelemelerini istemezsiniz, bu nedenle olabilecek tüm soruları önceden yanıtlayın. Satın alma sürecine faydalı olabilecek tüm bilgileri ekleyin. Monica Cabaniss, bu reklamları geliştirmenin dijital pazarlamanın dikkat çekici olmasını sağlayacağını açıklıyor: “Ürünlerinizin ayrıntılı bir açıklamasını veren bir ürün tanımı oluşturmak için zaman ayırın, böylece Google ve Bing’deki Ürün Listeleme Reklamları’nda iyi bir şekilde sunulabilirler. Bir arama sonuçları sayfasında bir ürün resmini ürün açıklamasıyla eşleştirmek, normal metin olan reklamlara nazaran görsel çekiciliği artıracaktır.” -Monica Cabaniss, Dijital Pazarlama Uzmanı
Sonuç olarak, dijital reklamcılık, uygun hedef kitleye etkili bir şekilde pazarlama yapmak isteyen herhangi bir şirket için başarının anahtarı olabilir. Taktiklerinizi geliştirmek ve mevcut uygulamalarınızın kapsamını genişletmek istiyorsanız, bu teknikleri dijital pazarlama stratejinize entegre etmeyi deneyin. Bu ipuçlarını kullanmak, mevcut ve yakın gelecekte genel yatırım getirinizi artırmanıza yardımcı olurken, hangi platformda veya kanalda olursanız olun, dijital reklamcılıktaki değişiklikler ve dalgalanmalar hakkında bilgi edinmek için sürekli olarak istekli olmayı da unutmayın. Bu konuda proaktif olmak, trendleri takip etmek ve güncel kalmak sizi rakiplerinizden ayıracaktır.