Gökyüzündeki Renkler Yanılsama mı?

Gökyüzündeki Renkler Yanılsama mı? Gökyüzündeki boşlukta nasıl oluyor da renkler oluşuyor?  İnsanoğlunun gizemini çözmeye çalışırken aynı zamanda hayranlıkla izlediği gökyüzü.


Gökyüzündeki Renkler

Gökyüzü nasıl oluyor da sonsuz denecek kadar hesaplanamaz hava boşluğuyla kaplanmış bir hacimde, renklerle bizi buluşturuyor? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Boşluk ve Renk !

Bilimin akla sığdırmakta zorlandığı konular var elbette ancak renklerin oluşumu konusunda bilgiler kucağımızda.

Öncelikle, renk oluşumu için bir ışık kaynağına ihtiyacımız var. Gökyüzünde doğal bir ışık kaynağı ..

Evet Güneş!

Buna yıldızları ve diğer ışık kaynağı gök cisimlerini de ekleyebiliriz ancak bizim için en büyük ışık kaynağı Güneş!

Işık yaymayan diğerleri.. İşte karanlık cisimler. Gökyüzünün gizemi tam da buradan geliyor!

Işık kaynaklarından gelen ışınlar bu gizemli ve karanlık cisimlerin üzerine çarpar ve ışığı yansıtırlar. Bu noktada artık görünür hale gelirler. Tüm cisimler ister saydam ister donuk olsun üzerine gelen ışığın mutlaka bir kısmını yansıtırlar.

Rengin oluşumu; Işık kaynağı, nesne ve izleyici arasındaki karışık bir etkileşime dayanır. Bu üç değişken, koşulsuz olarak birbirine bağlıdır. Aralarından biri değişime uğrarsa, cismin rengi de değişir.

Peki, ışık ne renk?

Güneş ışınları aslında beyazdır. Gökyüzünde birçok yere çarpar ve kırılmalar yaşanır. Eğer atmosfer olmasaydı bu kırılmalar ve saçılmalar yaşanmaz ve renkler de görünmezdi. Atmosferin içinden geçen ışınlar atmosfer tarafından emilir. Ve ana renklerden en çok mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıdığı için bizler gökyüzünü mavi olarak görürüz.

Gök cisimlerinin rengindeki en belirleyici faktör ise şudur. Bu faktör çekirdeklerinde olan nükleer reaksiyonların miktarıdır. Birbiri ile kıyaslamalı olarak daha sıcak olan gök cisimlerinin rengi mavi, daha soğuk olanların ki ise kırmızıya döner.

 Diğer Gezegenlerde de Gökyüzü Mavi mi?

Güneş ışığı Dünya atmosferine ulaşır ve havadaki tüm gazlar ve parçacıklar tarafından her yöne dağılır. Mavi ışık diğer renklerden daha fazla dağılır, çünkü daha kısa, daha küçük dalgalar halinde hareket eder. Bu yüzden çoğu zaman mavi bir gökyüzü görüyoruz.

Her şey atmosferde ne olduğuna bağlı! Örneğin, Mars çoğunlukla karbondioksitten yapılmış ve ince toz parçacıklarıyla dolu çok ince bir atmosfere sahiptir. Bu ince parçacıklar, ışığı Dünya atmosferindeki gazlardan ve parçacıklardan farklı şekilde saçarlar.

NASA’nın Mars’taki gezginlerinden ve inişlerinden gelen fotoğraflar bize gün batımında aslında Dünya’da deneyimleyeceğinizin tam tersi olduğunu gösterdi. Gündüzleri, Mars gökyüzü turuncu veya kırmızımsı bir renk alır. Ancak Güneş battıkça, Güneş’in etrafındaki gökyüzü mavi-gri bir ton almaya başlar.

Gökyüzündeki Renkler ; Bu yazımızda gökyüzündeki renklerin oluşumunu kısaca ele aldık. Ancak bilimin enstrümanlarını kullanarak söyleneceklerin, gökyüzü gibi sonsuz olduğu unutulmamalı!

Önerilen yazı: Su Tasarrufu: Su Faturanızı Düşürmenin Yolları