Kombi Bakımı Nasıl Yapılır? Evlerde kış aylarının vazgeçilmez cihazları arasında kombilerin yeri tartışılmazdır. Hem sağlıklı hem de temiz bir ısınma imkanı veren kombiler beklentilerinize en iyi şekilde yanıt veriyor. Ayrıca kombiler yalnızca ısınmak için değil aynı zamanda ocakta ve sıcak su gereksinimlerinde de kullanılmaktadır. Birçok yeni nesil binada bulunan kombilerin zaman zaman bakıma ihtiyaç duyması ise kombi kullanıcılarının bilmesi gereken bir konudur. Kombi Bakımı yaptırmak mutlaka periyodik olarak gerekli olan bir durumdur.
Kombi Bakımı Nasıl Yapılır?
Kombinizin eski ve yeni olması ya da hangi marka olduğu fark etmeksizin her sene mutlaka bakımdan geçirilmesi gerekiyor. Çünkü kombileriniz yıl içerisinde ciddi anlamda toz birikimine maruz kalır. Özellikle yaz aylarında tüm kapı ve pencerelerin açık olması kombi koruma kutusuna rağmen tozların dolmasına neden olur. Böyle durumlarda da kombi bakımı nasıl yapılır sorusu oldukça merak edilen konular arasında yerini alıyor.
Kombi Bakımında Neler Yapılıyor?
Kombi bakımında neler yapılıyor sorusuna farklı açılardan yanıt vermek mümkün olabiliyor. Yılda en az iki defa yaptırılması gereken bu bakımlar sırasında birçok farklı detay ön plana çıkıyor. Bu bakım çalışmaları sırasında ilk olarak dikkat edilmesi gereken konular arasında şunlar yer alıyor:
- İlk olarak kombiler çalıştırılır ve genel olarak çalışmasına bir göz atılır. Yanma durumu kontrol edilir.
- Daha sonra kombilerinizin sızdırmazlık durumuna bakılır.
- Bu işlem sonrasında kombinin içi açılarak tozlanma durumu kontrol edilir ve tozlanma fazla ise kombinin tozlarının temizlenmesi sağlanır.
- Kombi içerisinde yer alan elektrik bağlantıları ve hatlar kontrol ediliyor.
- Baca fanı kontrol ediliyor. Kombide yer alan su boşaltılıyor.
- Genleşme tankı havasının ölçümleri yapılıyor.
- Brülör temizlik işlemleri yapılıyor ve ateşleme iyonizasyonu kontrol ediliyor.
- Üç yollu vana sökülüyor ve temizleniyor.
- Hermetik Kombi Bakımı sırasında fanlar sökülüyor ve temizleniyor.
- Gaz ayar kontrolleri yapılıyor ve kombilerin altında bulunan filtreler sökülüyor ve temizleniyor.
- Basıncı 1.5- 2 arasında ayarlanır.
Bu işlemler yanında birçok bakım çalışması daha yapılmaktadır. Bakım işlemleri sırasında dikkat etmeniz gereken önemli faktörler bulunuyor. Öncelikle cihazlarınızın performansını yükseltmek bu bakım çalışmaları sırasında en çok önem verilen konular arasında yer alıyor. Beklentilerinizi karşılayan servis hizmetleri ile kış aylarında kombilerinizin daha iyi bir şekilde ısınmasını sağlamak da mümkün olabiliyor.
Kombi Bakımı Neden Önemli?
Birçok kombi kullanıcısı kombi bakımını aksatabiliyor. Cihazların bakımdan geçirilmesi konusunda kişilerin mutlaka daha da titiz bir şekilde davranması gerekiyor. Kombi bakımı sırasında dikkat etmeniz gereken birçok önemli durum bulunuyor. Böyle zamanlarda profesyonel ve sektörün tüm dinamiklerine hakim teknik servislerden hizmet almak gerekiyor. Kombi bakımı gerekli mi sorusuna ise şu şekilde yanıt vermek mümkün olabilir:
- Kombilerinizin bakımdan geçirilmesi cihazlarınızın ömrünün uzamasına olanak tanır.
- Kombiler hem daha iyi performans ile çalışır hem de verimi artar.
- Kış aylarında petekleriniz tam kapasite ısınır.
- Kombi bakımı yaptırmak faturalarınıza olumlu bir şekilde yansır.
- Kombi bakımı sırasında ileride oluşabilecek arıza riskleri daha iyi görülebilir.
- Kombilerinizin sorunsuz çalışması için tozundan arındırılması büyük bir önem taşır.
Kombilerinizin her sene mutlaka bakımdan geçirilmesi gerekmektedir. Günümüzde birçok kişi bu bakım sürecini aksatsa da aslında en çok önem verilmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Kombi bakımını aksatmak cihazlarınızı çalışma ömrünü kısaltmaktadır. Fabrikasyon değerlerinde olduğu gibi daha yüksek bir kapasite ile çalışmaz. Aniden bozularak günlük yaşantınızı olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Daha fazla doğalgaz tüketir ve enerji tasarrufunuzu artırır. Kısacası kombi bakımı son derece gereklidir ve her kullanıcının bu cihazları bakımdan geçirmesi gerekir.
Vaillant Kombi Ayarları Nasıl Yapılır?
Vaillant kombi ayarları nasıl yapılır sorusuna yanıt verebilmek için kombiyi kullanım amacınızı bilmek gerekiyor. Eğer yaz ve kış ayarı yapılacak ise bu işlemleri kombinin üzerinde bulunan panelden yapmanız gerekiyor. Kış modu için kalorifer sembolü seçilerek aktif hale getirmeniz gerekiyor. Ayarlar kombilerin üzerinde bulunan düğmelerle yapılır.
Aynı zamanda dijital ekranda da yapılan ayarları detaylı olarak görmek mümkündür. Kombi ayarları konusunda mutlaka profesyonel davranılması gerekiyor. Kısacası eğer kombi ayarlarınız konusunda bir sorun yaşıyorsanız bu ayarların yapılabilmesi için mutlaka profesyonel servislerden de destek almanız önemli.
Kombi Bakım Ücreti
Kombi bakım işlemleri sonrasında kişilerin ödemesi gereken birtakım hizmet bedelleri vardır. Kombi Bakım Ücretleri olarak bilinen bu bedeller firmadan firmaya farklılık gösterebilir. Normal teknik servisler ile yetkili servisler arasında bu farklılıklar çok daha belirgindir. Aynı zamanda kombilerinizin markası da bu konuda önemli bir belirleyicidir. Kombi Bakım Ücreti konusunda dikkat etmeniz gereken konular oldukça fazladır.
Bu ücrete tabi olan konuları önceden öğrenmeniz büyük bir önem taşır. Kombi modellerinde herhangi bir sorun yaşanmasını istemiyorsanız ilk olarak dikkat etmeniz gereken konu bu hizmetler konusunda en iyi deneyime sahip olan teknisyenlerle çalışmaktır.
Kombi Bakımı Kiracıya mı Ait?
Kombi Bakımı Kiracıya mı Ait sorusu özellikle kirada oturan kişiler tarafından fazlası ile merak ediliyor. Bu süreçte kiracıların kombi bakımını üstlenmesi ve bu bakım işlemlerinin bedelini ödemesi gerekiyor. Kiracılık hukukunda düzenlenen Borçlar Kanunu’na göre ev içerisinde bulunan demirbaşların iyi bir halde tutulabilmesi için gereken tüm masraflar kiracılara ait oluyor. Bunun yanında eğer kullanım ömrünü tamamlamış ise bu eşyaların yüklü tamir masrafları da ev sahibine aittir. Kısacası kombi bakımı kiracıya ait olan bir masraftır denilebilir.
Kombi Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır?
Kombi bakımı aksatılmaması gereken bir işlemdir. Eğer evinizde ve iş yerinizde kombi kullanıyorsanız mutlaka bu kombileri düzenli bir şekilde bakımdan geçirmelisiniz. Klasik bakım periyodu yılda bir ya da ikidir. Uzmanlar yılda en az bir defa bakım uygulamasının yapılması gerektiği konusunda kombi kullanıcılarını uyarmaktadır. Kombi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır sorusu da merak edilen konular arasında yer alıyor.
Genel olarak kombilerinizin bakım işlemleri sonbahar aylarında yapılıyor. Çünkü yaz aylarında evlerin her yeri açık olduğundan kombiler uzun bir süre toza ve kire maruz kalır. Bu durum da kış aylarına girmeden önce mutlaka temizlenmelidir. Sonbahar aylarına girilmesi ile birlikte kombilerinizin genel olarak bakım işlemlerini rahatlıkla yaptırabilirsiniz.
Kombi Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Kombi bakımı yapılmazsa neler olur sorusuna birçok farklı yanıt verilebilir. Kombileriniz için bakım oldukça önemlidir. Her elektronik cihaz gibi kombilerin de düzenli bir şekilde bakımdan geçirilmesi gerekiyor. Beklentilerinizi karşılayan bir bakım çalışması sayesinde yıl içerisinde kombilerinizden son derece iyi bir performans alabilme şansınız olur. Fakat kombinizin bakımını aksatırsanız şu durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz:
- Kombi bakımı yapılmadığında biriken tozlar katı bir kalıntı haline gelir. Bu da kombide çürümeye neden olur.
- Yıllık olarak düzenli yapılmayan bakımlar kombilerin hızlı bir şekilde arızalanmasına neden olur.
- Kombiler bakımsızlık nedeniyle yüksek enerji tüketir.
- Kombinizin performansı düşerek yeterli verimi ortaya çıkarmaz.
- Kısa süre içerisinde yeni bir kombi masrafı ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu ve bunlar gibi birçok sorun ile karşı karşıya kalmak kombilerinizde ciddi sorunlar meydana getirmektedir. Teknik servisler kombi bakımı sırasında son derece titiz davranıyor. Ancak sizler de amatör bir şekilde evde kombi bakımı yapabilme şansınız olmasa da peteklerin temizlenmesinde bazı ufak işlemler yapabilirsiniz.
Evde Petek Temizleme
Kombi bakımı kadar verimlilik üzerinde etkili olan bir diğer unsur da peteklerinizin temizlenmesidir. Petekleriniz düzenli bir şekilde temizlenirse daha iyi bir ısınma gerçekleşebilir. Borular içerisinde biriken pis sular zamanla balçık hale gelir ve bu da kombinin temizlenmemesine neden olur. Böyle zamanlarda mutlaka profesyonel olarak hizmet almanız gerekiyor. Petek bakımı sırasında kişiler basit uygulamalar yapabilme şansına sahiptir.
Peteklerin içerisinde bir sopa etrafına saracağınız nemli bir bez ile içerisinde yer alan tozları alabilirsiniz. Kenar kısımlarından sökülebilen petekler balkon ya da banyolarda yıkanarak daha da derinlemesine temizlenebilmektedir. Evde Petek Temizleme son derece zahmetli bir iştir. Bu nedenle petek temizleme konusunda da uzmanların desteğine başvurabilirsiniz.
Kombi Basınç Nasıl Düşürülür?
Kombinin üzerinde bulunan basınç değeri son derece önemli bir konudur. Bu basınç değerinin mutlaka 1,5 ile 2 rakamları arasında olması gerekiyor. Eğer basınç daha yüksek ise mutlaka bu basınç değerinin normal değerlere düşürülmesi önemlidir. Basıncınız eğer 3 bar seviyesine çıkmış ise kombilerinizden su sızdırma sorunu görülür. Böyle durumlarda da Kombi Basınç Nasıl Düşürülür sorusunun yanıtı oldukça önemlidir.
Kombi basıncının 3 bar olması durumunda bu seviyesini düşürmek gerekiyor. Bu işlemi yapabilmek için etraftaki ıslanabilecek eşyaları ortalıktan toparlayın. Daha sonra bir kap alın ve kombinin atlında bulunan tahliye vanasını açın.
Daha sonra da yavaş yavaş suyu tahliye etmeye başlayın. Tesisat içerisinde bulunan suyun tamamen boşalmamasına da dikkat edin. Aksi halde farklı bir arızaya sebebiyet verebilirsiniz. Kombi bakımı yaptırdığınız taktirde bu basınç değerleri de kontrolden geçirilmektedir.