Mostar Köprüsü Bosna Hersek’teki Türk Mimari Örneği

Avrupa’da Türk mimarisini gösteren en iyi yapılar arasında başlarda sayabileceğimiz Mostar Köprüsü, kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Bosna Hersek’te bulunan yapı, Avrupa’daki önemli bir Türk izidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Avrupa’yı titreten Türkler, önemli bir mimari eser olarak Mostar Köprüsü’nü bırakmayı unutmamış.

İşte sizler için Mostar Köprüsü’nün ihtişamlı tarihi ile ilgili bilgiler…

mostar koprusu nerede
mostar koprusu nerede

 

Cesaretlerini sergileme amacıyla üzerinden nehir sularını kendilerini bırakanlarla hatırlayabileceğiniz Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerinde bulunuyor. Bu yaşlı yapı, tarihi önemi veya mimari bir harika olması yanında onu daha özel hale getiren bazı özelliklere de sahiptir. Fiziki anlamda yüz yıllardır insanların bir kıyıdan diğerine geçmesine imkan veren bir köprü olsa da, manevi bir köprü görevi de görür. Bu nedenle tarihsel olarak farklı zamanlarda çok yara almış olan Mostar Köprüsü, birçok hikayesi ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Tarihi ile Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü bir Türk eseridir ve Mimar Sinan’ın öğrencisi olarak bilinen Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiştir. Müthiş mimarisiyle beğeni toplayan köprü, bölgesine de Mostar isminin verilmesini sağlamıştır. Köprü yapımı sonrasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarından olan Hersek Bölgesi’nin ana kenti de olmuştur. Mimar Sinan’ın öğrencisi, yapı üzerinde bizlere ondan izler de sunmuştur. Türk mimarisinin güzel örneği olan bu köprü aynı zamanda İslam mimarisinin de en dikkat çekici yapılarından biri olmuş ve nehrin iki yakasında yaşamakta olan Hırvat ve Müslüman kesimlerini birbirine bağlamayı başarmıştır. Bu özelliği ile Balkanlar’ın en önemli figürlerinden biri olarak kabul edilir.

Osmanlı İmparatorluğu ve sonrasındaki dönemde, tam 427 yıl ayakta kalan Mostar Köprüsü, acı bir biçimde Bosna – Hersek Savaşı sırasında yıkılmıştır. Mostar Köprüsü’ne verilmiş olan en büyük zarar olarak gösterilecek bu olay, 9 Kasım 1993’te yaşamıştır. Bosna-Hersek Savaşı sırasında yaşanan ve bir tanktan yapılan ateşlerle yıkılan ihtişamlı köprü, Bosna-Hersek’in çok uluslu yapısının da zarar görmesi anlamını taşıyordu. Günümüzde köprü yeniden inşa edilmiş olsa da Balkan topraklarının kardeşlik simgesi olan bu köprü, o tarihte Neretva Nehri’nin sularına gömülmüştü.

mostar
Tarihi ile Mostar Köprüsü

Kardeşlik simgesi olarak görülen Mostar Köprüsü, UNESCO ve Dünya Bankası katkısıyla 1997 yılında yeniden inşa edilmeye başlandı. Orijinal yapısına bağlı kalmak için çaba sarf edilirken, köprünün ilk yapıldığı zamanlardaki taşları bulmak için artık kapanmış olan taş ocağı yeniden açılarak oradan alınan taşlarla çalışma sürdürüldü. Ulusların kardeşliğinin simgesi olan Mostar Köprüsü, 2004 yılında yeniden inşa edilmiş olarak açıldı.

İlk olarak 1964 yılında yapılan köprüden atlayış etkinliği, geleneksel olarak tekrarlanıyor. Her yıl Temmuz ayı ile Neretva Nehri’nin sularına cesaretini sergilenmek isteyenlerin atladığını görebilirsiniz.